Anasayfa » Araba101 » E Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

E Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

2,1B 8 dakika okuma

E segmenti, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa pazarı otomobil sınıflandırmasındaki 5. segment. “Executive car”, yani “yönetici arabası” olarak da bilinen bu modeller, genellikle geniş iç hacimli, lüks sedanları kapsıyor. Ancak, SUV, station wagon gibi gövde tiplerine sahip E segmenti araçlar da mevcut. E segment araba sınıflandırması, Asyalı otomobil üreticileri tarafından da kullanılıyor. Amerikan otomobil sınıflandırmasında ise E segmenti araçların tam bir karşılığı yok. Ancak, bu araçlar Amerikan otomobil üreticilerinin “full-size sedan, mid-size sedan, luxury-sedan” gibi nitelendirdiği modeller arasında listeleniyor.

Araç segmentleri arasındaki bu sınıflandırma farkına rağmen hangi aracın E segment sınıfında olduğunu anlamanın yolu ise E segmenti araçların ortak özelliklerini bilmek. Peki, E segmenti araçların ayırt edici özellikleri neler?

E Segment Araçların Özellikleri

  • E segment araçların motor hacimleri 2.000 cc’den başlıyor.
  • Uzunlukları 5.000 mm civarında.
  • E segmenti araçların iç hacimleri, uzunluklarına kıyasla oldukça fazla.
  • E segmenti araçlar genelde 4-6 kapılı sedanlar olarak üretilseler de SUV modeller başta olmak üzere, diğer gövde tiplerinde de E segment modeller mevcut.
  • Genellikle geniş diz mesafesine sahipler; hatta bazı modellerde (makam arabası olarak kullanılması için) ön kabin daha dar tutulurken, hacmin büyük kısmı arka kabine bırakılıyor.
  • E segmenti araçlarda malzeme kalitesi de çok önemli; en iyi E segmenti araçlar olarak gösterilen modellerde kaliteli malzemelerin yanı sıra lüks çizgiler ve yüksek el işçiliği de öne çıkıyor.
  • Birçok E segment araba, gelişmiş sürüş teknolojileri ve genişletilmiş donanım paketleri ile sunuluyor.

E Segment Araba Modelleri

E segment arabaların özelliklerine değindik. Peki, hangi araba modelleri bu standartları karşılıyor; yani E segment araçlar arasında sayılıyor? İşte günümüzün E segment araçları:

  • Mercedes Benz E ve CLS serisi
  • Mercedes Benz EQE
  • Audi A6 & A7
  • Audi e-tron GT
  • Volvo S60 & S90
  • BMW 5 serisi
  • BMW 6 serisi Gran Turismo
  • Skoda Superb
  • Genesis G80
  • Tesla Model S
  • Porsche Taycan
  • Lexus ES
  • Jaguar XF
  • Maserati Ghibli
  • Kia Stinger

Bu modellerin opsiyon ve donanımları da göz önüne alındığında çok fazla seçenek var, değil mi? Endişelenmeyin, Carvak olarak segmentin öne çıkan ve dünyada en çok tercih edilen modellerini sizler için derledik bile. Gelin birlikte bu modelleri segment lideri yapan nedenlere göz atalım.

En İyi 5 E Segment Araba Modeli

ModelYakıt TipiBeygir GücüAzami HızAzami Tork0-100 km HızlanmaUzunlukMenzil
Lexus ES XZ10 (2021)Hibrit215 hp180 km/h221 nm8,1 sn4976 mmx
Genesis ElectrifiedG80 (2023)Elektrik370 hp225 km/h700 nm4,1 sn4996 mm440 km
Jaguar XF X260 (2021)Dizel201 hp235 km/h430 nm7,5 sn4962 mmx
S90 Recharge Plug-in Hybrid (2023)Hibrit317 hp180 km/h400 nm5,1 sn4969 mmx
Porsche TaycanElektrik469 hp230 km/h357 nm5,4 sn4963 mm416 km
En iyi E segment araçlar

Lexus ES

E segmenti araçların genelde sedan gövde tipi ile üretildiğine değindik; ancak Lexus, ES’te bu klasiği bozuyor ve bir sedanın rahatlığı ile coupe tarzını birleştiriyor. 2021 yılında makyajlanmasının ardından model, yeni ızgara tasarımı, LED farları ve zarif coupe gövdesi ile sedan araçların ciddiyetinden uzaklaşarak çok daha sportif ve genç bir görünüme kavuşuyor.

Business, Business Plus ve Executive donanım paketleri ile sunulan Lexus ES, markanın tüm modelleri gibi son teknoloji donanımlarla da zenginleştirilmiş ve segmentinin tüm gerekliliklerini karşılamayı başarıyor.

Genesis Electrified G80

E segmenti araçlar arasında zirvedeki yerini koruyan modellerden biri olan G80’in elektrikli versiyonu da 2023 yılından itibaren sürücülerine kavuşuyor. G80’in yüksek yakıt tüketimi düşünüldüğünde bu hamle oldukça beğeni toplamış gibi; G80’in sevilen yüzünün korunması da cabası. Ancak, Electrified G80 ismiyle gelen bu modelin performans ve tasarım konusunda hakkını vermek gerekse de konfor konusunda segment gerekliliklerini yerine getirmekte başarısız olduğunu belirtmeliyiz.

100 km/h hızlanmasını yalnızca 4,1 saniyede gerçekleştiren e-G80 yalnızca performans değil, menzil konusunda da oldukça başarılı. Modelin tavanında bulunan güneş panelleri verimini arttırıyor ve G80’den miras alınan ızgara tasarımı bu özelliğin yeniden altını çiziyor. Segmentinin gerekliliklerini karşılayamama nedeni ise dar diz ve baş mesafesi. E segmenti araçlardan beklenen ferahlık ve arka koltukta seyahat rahatlığı Electrified G80’de yok. Ancak, segmentin bir diğer vazgeçilmezi olan lüks donanımlar, standart pakette dahi yeterli görünüyor.

Jaguar XF

En iyi E segmenti araçlar listemizin bir diğer üyesi de executive sedan modellerinden biri olan Jaguar XF. İkonik tasarımı ile ülkemizde de beğenilen ve çok aranan modellerden olan XF, 2021 yılında makyajlanmasının ardından daha modern ve lüks çizgilerle karşımıza çıkıyor. Modelin muadillerinden sıyrılmasını sağlayan en önemli özelliği ise geniş motor ve donanım seçenekleri.

Pure, Prestige, R-Sport ve Portfolio olmak üzere 4 donanım paketi ile sunulan modelin motor seçeneği ise toplam 14 adet! Üstelik Jaguar bu modelinde de performans kadar güvenliğe de verdiği değerin altını bir kez daha çiziyor ve birçok alt segment modelin aksine, birçok aktif ve pasif güvenlik teknolojisini standart olarak sunuyor. İç kabin teknolojileri, bilgi-eğlence sistemleri ve döşeme seçenekleri ile de E segment bir modelin karşılaması gereken tüm beklentileri karşılıyor.

Volvo S90

En iyi E segment araçlar listemize girmeyi başaran en uygun fiyatlı model Volvo S90 olabilir. Aynı segmentte sunduğu S60 isimli bir modeli daha bulunan Volvo, S90 hibrit modeli ile bir executive sedandan beklenen konfora fazlasıyla sahip. Gelişmiş eğlence sistemlerinden hava temizleyicilere ve geniş diz-baş mesafesine kadar, S90’ın içinde konforlu ve ferah hissetmenizin önünde hiçbir engel yok.

Ayrıca, markanın dayanıklılık ve güvenlik konusunda kendini kanıtlamasını sağlayan tüm donanımlar, bu modelde de mevcut; tabii sınırlamalar da. Bu nedenle, konforuna düşkün sürücüler için Volvo S90 iyi bir alternatif olsa da hız tutkunları için aynısını söylemek maalesef mümkün değil. Model 0-100 km hızlanmasını 5,1 saniyede gerçekleştirse de Volvo standartları gereği 180 km/h maksimum hız sınırı mevcut.

Porsche Taycan

Porsche’nin imzası sayılan keskince birleştirilmiş yuvarlak hatlar, Taycan’da da ikonik görünümün korunmasını sağlıyor. Markanın üstün performansını elektrikli araba teknolojisi ile birleştiren Taycan, performans plus bataryası ile bir E segment arabadan beklenen performansın da üzerine çıkıyor. Performans Plus bataryası ile 469 hp beygir gücü ve 357 nm torka sahip olan model, Turbo S ile 0-100 km hızlanmasını yalnızca 2,8 saniyede tamamlayabiliyor.

Tabii ki bir executive car’dan beklenilen performans bu kadar yüksek değil. Ancak, evinizde gibi hissedeceğiniz konforlu ve ferah bir sürüşe hız da eklense fena mı olur? E segment araçlar genelde özel şoför ile kullanıma uygun olarak tasarlansa da Porsche Taycan’ın direksiyonuna geçmemek için kendinizi tutmanız pek mümkün değil gibi.

Sıkça Sorulan Sorular

E Segmenti Arabalar Neler?

Uzunlukları yaklaşık 5000 mm civarında ve motor hacimleri 2.000 cc üzerinde olan premium segment araçlar, E segment kategorisinde değerlendirilir.

Executive Car Nedir?

E segment araçlara Avrupa pazarında “executive car” denmektedir; Amerika’da ise bu modeller “full-size sedan, mid-size sedan ve luxury-sedan” kategorileri altında listelenir.

En İyi E Segment Araba Modeli Hangisi?

E segmenti araba modelleri arasında dünyanın en iyisi olarak görülen 3 model, Lexus ES, Genesis G80 ve Jaguar XF’tir.

Audi E Segment Modelleri Hangileri?

Audi’nin E segment araba modelleri A6, A7 serileri ve E-tron GT’dir.

BMW’nin E Segment Modelleri Hangileri?

E segment araba modelleri arasında BMW imzalı araçlar, 5 ve 6 serisidir.

Mercedes’in E Segment Modelleri Hangileri?

E segment araba modelleri arasında Mercedes-Benz’in E serisi, CLS serisi ve EQE modelleri mevcut.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.