Anasayfa » Araba101 » F Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

F Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

914 6 dakika okuma

F segmenti, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa pazarı otomobil sınıflandırmasındaki 6. segment. “Full-size luxury sedan”, “luxury saloon” , “luxury limousine” ya da “extended-length SUV” kategorileri altında da listelenen F segmenti araçlar, yüksek performans, teknolojik donanımlar ve lüks detayları ile ön plana çıkıyor. F segmenti araba modelleri ülkemizde pek rağbet görmese de dünyanın en prestijli otomobillerini barındıran bu segmente bizimle birlikte göz atmak ister misiniz? Cevabınız “Evet” ise, F segment özellikleri ve en iyi modellerini incelemeye başlayalım!

f segment araba özellikleri

F Segment Araçların Özellikleri

  • F segmenti araçlar ortalama 5 metre uzunlukları ve geniş iç hacimleri ile öne çıkan modellerdir.
  • Oldukça geniş olan bu modellerde, genelde iç alanının çoğu aracın arka yolcularına ayrılır; çünkü sıklıkla makam aracı olarak kullanılırlar.
  • F segmenti araçlar genelde sedan gövde tipinde üretilseler de bu segmente dahil edilen SUV modeller de mevcuttur ve “extended-length SUV” olarak adlandırılırlar.
  • F segmenti araçların öne çıkan bir diğer özelliği de lükstür; el işçiliğine dayanan yüksek kaliteli malzemelerle donatılırlar.
  • Performans konusunda da oldukça iddialı olan F segment araçların silindir hacimleri yüksektir ve sürüş modu seçenekleri, otonom sürüş teknolojileri gibi özellikler bu segmentteki araçlar için standarttır.
  • Ayrıca, birçok marka en iyi teknolojilerini de bu modellerde kullanır ve hem sürüş hem de yolculuk deneyimini yükseltirler.

En İyi F Segmenti Araba Modelleri

ModelBeygir gücüAzami hızAzami tork0-100 km hızlanmaOrtalama yakıt tüketimiBagaj hacmiUzunluk
Audi A8 L 50 TDI quattro Tiptronic PI (2023)286 hp250 km/h600 nm5,9 s5,8 l505 l5302 mm
Porsche Panamera (2023)330 hp270 km/h450 nm5,6 s11,4 l495 l5049 mm
Lexus LS 500h AWD Exclusive (2023)359 hp250 km/h350 nm5,5 s9,5 l430 l5235 mm
Bentley Flying Spur MullinerW12 (2023)626 hp333 km/h900 nm3,8 s15,6 l420 l5316 mm
Mercedes-Maybach S580 4MATIC Inspiration+ (2023)496 hp250 km/h700 nm4,8 s10,2 l505 l5469 mm
En iyi F segmenti araçlar

Audi A8 L

En iyi F segmenti araçlar listemize Audi’nin amiral gemisi sayılan lüks sedanı Audi A8’in uzun dingil mesafeli versiyonu olan Audi A8 L ile başlıyoruz. Audi A8 L, klasik Audi A8’e kıyasla daha uzun bir dingil mesafesine sahip ve arkadaki yolcular için daha geniş diz mesafesi ve yaşam alanı sunuyor. Konfor ve kalite konusunda iddiasını kanıtlamış olan model, özellikle arka koltuk yolcuları için her bir detayı düşünmüş. Ön yolcu koltuğu arkasında bulunan ekranda oyun oynamak, çalışmak ya da içerik tüketmek mümkünken, açılır masa sayesinde konforlu bir çalışma alanı da yaratılabilir. Üstelik Espresso mobil sayesinde, araçta taze kahve demlemek dahi mümkün. Kısacası, Audi A8 L, F segmenti araba modellerinin olmazsa olmazı diyebileceğimiz yolcu konforunun sınırlarını zorlayan bir model.

audi a8l

Dizel 50 TDI quattro tiptronic ve benzinli 55 TFSI quattro tiptronic motor seçenekleri bulunan Audi A8 L, S-Line tasarım ve Business donanım paketleri ile hem tasarım hem de teknoloji konusunda geniş seçenekler de sunuyor. Ancak, hangi pakete sahip olursanız olun soğutmalı torpido, multimedya ekran, bilgi-eğlence sistemi, 3d çevresel ses deneyimi sunan 3D Advanced Ses Sistemi gibi en ileri teknolojiler baki. Performans konusunda rakiplerinin bir adım gerisinde gözükse de bu modelin performans odaklı bir F segment araçtan öte, makam aracı olarak kullanılmaya uygun, konfor odaklı bir model olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu perspektiften bakıldığında, Audi A8 L’nin kendi sınıfındaki en iddialı model olduğu aşikâr.

Porsche Panamera

Panamera, Porsche performansını ve sürüş dinamiklerini bir sedan otomobilin lüksü ve konforuyla birleştiriyor; üstelik 5 m üzerindeki bir sedandan beklenmeyecek dinamizmi ve Porsche çizgilerini koruyarak. 3 farklı gövde tipi bulunan model, standart Panamera’ya ek olarak, Executive gövde ile daha uzun dingil mesafesi ve arkadaki yolcular için ekstra alan sunuyor; Sport Turismo modeliyle ise station wagon mirasından faydalanan bir spor otomobille karşımıza çıkıyor ve 1384 litreye varan devasa bir bagaj alanı sunuyor. Geniş gövde ve hacim opsiyonları, motor seçenekleri ile birleştiğinde ise her ihtiyaca cevap verebilecek bir F segmenti araç görüyoruz.

porsche panamera

Birçok F segmenti araç gibi Panamera da arka koltukta konforlu bir yolculuk yapmak isteyenler için birçok özelleştirme ve teknoloji sunuyor; ancak, Panamera’nın direksiyonuna geçmemek için kendinizi tutmanız pek mümkün değil. Kaputunun altındaki güçlü motor ve aerodinamik yasalarının zekice adaptasyonu, Panamera’yı yolda yağ gibi akan, saniyeler içinde hızlanan ve yüksek hızlarda dahi asla sürüş konforundan ödün vermeyen bir canavara dönüştürüyor. Üstelik şerit takip asistanı, adaptif hız sabitleyici, göz hizası ekranı, trafik işareti tanıma özelliği gibi yarı otonom sürüş teknolojileri de modelin standartlarından. Kısacası, hem arka koltukta ev rahatlığında seyahat etmek isteyenler hem de hız ve sürüş keyfini doruklarda yaşamak isteyenler için Porsche Panamera, en iyi F segmenti araçların başında geliyor.

Lexus LS 500h

Lüks sedanları ve yüksek performanslı elektrikli araçları ile tanınan Lexus’un LS 500h modeli de F segmenti araba modellerinin en iddialılarından. 3,5 litrelik V6 benzinli motoru bir elektrik motoruyla birleştiren hibrit aktarma organına sahip olan model, performans konusunda segment ortalamasında. Ancak, söz konusu konfor olduğunda segmentinin en iddialılarından. Kaliteli ve lüks malzemelerine rağmen gösterişten uzak bir tasarıma sahip olan LS 500h, kabinini dış ortamdan tamamen izole etmeyi ve konforlu bir yaşam alanı sunmayı başarıyor. Isıtmalı/soğutmalı koltuklar, adaptif klima sistemi, yüksek ses izolasyonu ve adaptif süspansiyon sistemi gibi donanımları sayesinde, yolcuları olumsuz yol ve dış ortam koşullarından soyutluyor.

lexus 500h

Modelin rakipleri arasında öne çıkmasını sağlayan bir diğer özellik ise tabii ki güvenlik! Lexus Euro NCAP testlerinden peş peşe aldığı yüksek skorlarla zaten güvenlik konusunda kendini kanıtlamış bir marka. LS 500h’de de güvenlikten hiç ödün verilmiyor ve F segmenti araçlar için bile opsiyonel olarak sunulan birçok pasif ve aktif güvenlik donanımını Lexus Safety System + ile standartta sunuyor. Exclusive ve executive olmak üzere 2 farklı donanım paketi ile sunulan model, standartta da segment sınırlarını zorlasa da sürücülerin “executive” paketi ile modeli geliştirmesi mümkün.

Bentley Flying Spur Mulliner

En iyi F segmenti araçlar listemize Bentley’in lüks sedanı Flying Spur’un Mulliner versiyonu ile devam ediyoruz. Flying Spur Mulliner esasında markanın kişiselleştirilmiş ısmarlama modeller yapan Mulliner bölümünün bir ürünü. Bu nedenle, kişiselleştirme konusunda segmentinin önde gelen modellerinden ve geniş tasarım ve motor seçenekleri ile öne çıkıyor. 2.9 litre V6 hybrid, 4.0 litre V8 ve 6.0 litre W12 motor seçeneklerine sahip olan model, sürücülere 404 hp ve 550 nm tork üretiminden 617 hp ve 900 nm tork üretimine kadar seçenekler sunabiliyor. Sadece iç kabin için dahi 24 farklı renk seçeneği sunan modeli, hayallerinizdeki sedana daha çok yaklaştırmak için gönderdiğiniz bir örnek üzerinden baştan yaratmak dahi mümkün. Bu yönüyle Flying Spur Mulliner hayallerinde lüks bir sedan olan sürücülere, astronomik rakamlar ödemeden de hayallerindeki araca kavuşma imkanı sunuyor.

bentley flying spur

Performans konusunda da segmentinin en iyilerinden olan model, 6.0 litrelik W12 motor ile harikalar yaratıyor ve 0-100 km hızlanmasını yalnızca 3,8 saniyede tamamlıyor. Sürüş konforunu ve adaptasyonu üst seviyelere çıkaran adaptif süspansiyon sistemleri, sönümleme teknolojileri ve izolasyonlar zaten en iyi F segmenti araçlar için standart. Ancak, Flying Spur Mulliner’de standart olarak sunulan City Specification paketi, şehir içi sürüş keyfinin sınırlarını zorluyor.

Mercedes-Maybach S580

En iyi F segmenti araçlar listemizin son modeli de yine bir ultra lüks sedan ve Mercedes’in Maybach bölümünün bir eseri. Üst düzey devlet yöneticileri ve iş insanları tarafından da sıklıkla tercih edilen model, dünyanın en prestijli makam araçlarından biri. Bu yönüyle yolcu konforu konusunda da F segmenti araba modellerinin en iddialılarından. Listemizin dingil mesafesi en uzun modeli olan Mercedes-Maybach S580, oldukça geniş ve ferah bir yolculuk/yaşam alanı sunuyor.

mercedes maybach s580

Geniş diz ve baş mesafesinin yanı sıra arka koltukta ev konforunda seyahat edilebilmesi için birçok detay modelde mevcut. Açılıp kapanabilen çalışma masası, soğutma ve ısıtma özelliği bulunan bardak tutucular, business class bir uçak yolculuğundaymış gibi hissetmenize neden olacak ısıtmalı, açılabilen koltuklar ve daha birçok özellik sayesinde, Mercedes-Maybach S580’de şımarmadan yolculuk etmek pek mümkün değil. Üstelik bu boyut ve ağırlıktaki bir sedana göre oldukça çevik ve dinamik bir sürüş deneyimi de cabası.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.