68
İçerik
Kış aylarında zorlu hava koşulları, araç parçaları üzerinde büyük bir yük oluşturabilir. Soğuk hava, buz, kar ve yağmur gibi dış etkenler hem aracın performansını hem de güvenliğini etkileyebilir. Bu sebeple de araçlarda kış bakımı oldukça önemlidir. Kış araç bakımı işlemlerinde aracın belirli parçalarını kontrol etmek, yolda yaşanabilecek olumsuzlukları önlemenin en etkili yollarından biri olarak kabul edilir. Bu yazıda, kış mevsiminde dikkat edilmesi gereken araç parçalarını ve bakım önerilerini öğreneceğiz. Hem güvenlik hem de araç sağlığı için bu bahsedeceğimiz konuları ihmal etmemek son derece kritiktir.
1. Lastik Kontrolü
- Araçlarda kış lastiği uygulaması sayesinde soğuk havalarda ve buzlu yollarda daha iyi bir yol tutuşu elde edebilirsiniz. Eğer kış lastiğiniz bulunmuyorsa mutlaka temin etmeniz gereklidir. Bölgenizde yoğun kar ve buzlanma yaşanıyorsa kış lastiklerini tercih etmek güvenli bir sürüşün olmazsa olmazıdır.
- Soğuk hava koşullarında araç lastiklerinin hava basıncı düşebilir. Bu sebeple de düzenli olarak lastikleri kontrol etmek ve gerektiği durumlarda hava eklemek oldukça önemlidir. Bu konuda araç üreticisinin önerdiği araç lastik basınç değerlerini bilmeniz gerekir.
- Zorlu kış şartlarında yol tutuşunu artırmak için lastik diş derinliğinin en az 3-4 milimetre civarında olması tavsiye edilir. Lastik profil derinliğinin yasal sınır olan 1.6 milimetrenin altında olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca lastiklerde çatlat, aşınma ya da kesik olup olmadığını da incelemeniz güvenli bir sürüş için önemlidir. Ek olarak SUV araç modelleri daha büyük ve daha ağırdır. Bu sebeple de lastik seçimi ve diş derinliğinin önemi artar. SUV araç sahiplerinin kış aylarında mutlaka kış lastiklerini tercih etmeleri gerekir. SUV araç modelleri hakkında detaylı bilgi için ‘‘SUV Nedir ve Artıları Eksileri Nelerdir?’’ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
2. Akü Kontrolü
- Aracınız kışa hazır mı? Eğer bu soruya net bir yanıt vermek istiyorsanız akünüzün sağlığını da düşünmelisiniz. Soğuk hava koşullarında akünün ömrü kısalabilir. Bu sebeple akünün şarj durumunu kontrol ettirmeniz yolda kalmamanız için dikkat edilmesi gereken bir konudur.
- Araçlarda kışa hazırlık sürecinde akü kontrol önemli bir işlemdir. Kutup başlarında oksitlenme olup olmadığı kontrol edilmesidir. Eğer herhangi bir oksitlenme tespit edilirse temizlenmesi gerekir. Akü bağlantı noktalarında korozyon da görülebilir. Böyle bir durumda belirtiler giderilmeli ve akü bağlantılarını sıkı olduğundan emin olunmalıdır.
3. Soğutma Sistemleri ve Sıvıların Kontrolü
- Araç kış hazırlığında araç sıvılarıyla soğutma sistemleri kontrolüne dikkat edilmelidir. Radyatördeki antifriz seviyesini ve kalitesini incelemeniz gerekir. Antifriz, motorun soğuk havalarda donmasını önler. Bununla birlikte fren hidroliği seviyesi de kontrol edilmeli ve gerektiği durumlarda tamamlanmalıdır. Cam suyu bölümüne kışlık cam suyu doldurmalısınız. Böylelikle camlarınızda buzlanma ve donma oluşmasını engellemiş olursunuz. Cam suyu haznesine antifrizli cam suyu eklemek de önemlidir. Ek olarak sileceklerin lastikleri aşınmış ya da sertleşmişse daha iyi bir görüş için kış mevsiminden önce değiştirilmesi tavsiye edilir. Son olarak radyatör ve hortumlarda sızıntı, aşınma ya da çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu aksamlar üzerindeki arızalar kış aylarında araçlar üzerindeki yükü artırabilir.
4. Isıtma Sistemleri Kontrolü
- Kış öncesi araç bakımında ısıtma sistemlerini hazırlıklı konuma getirmek gerekir. Kabin içerisindeki ısıtma sisteminin düzgün çalışması için parçaları kontrol ettirmek gerekir. Böylelikle sürüş esnasında hem güvenli hem de konforlu bir deneyim yaşayabilirsiniz. Ayrıca defrost fonksiyonlarını da kontrol ettirmeniz gerekebilir. Camların buğulanmasını önleyen bu sistem, konforlu ve güvenli bir sürüşün temel unsurlarından biridir.
5. Aydınlatma Sistemleri Kontrolü
- Kış öncesi araç bakımında es geçilmemesi gereken bir diğer konu ise aydınlatma sistemleridir. Farlar, stop lambaları ve tüm aydınlatma ekipmanları çalışır durumda olmalıdır. Ampuller ve lensler özenle temizlenmelidir. Bununla birlikte yoğun sis ve kar yağışı durumlarında görüşü artırmak için sis farlarının düzgün çalışıp çalışmadığından emin olmanız gerekir.
6. Egzoz ve Yakıt Sistemi Kontrolü
- Araçlarda kışlık bakım yapılırken en önemli konular arasında egzoz ve yakıt sistemi kontrolleri yer alır. Egzoz sistemlerinin sızıntı ya da hasar açısından kontrol edilmesi gerekir. Özellikle soğuk hava koşullarında zehirli gazların iç mekana sızmasını önlemek için bu kontroller son derece kritiktir. Yakıt sistemlerinde ise yakıt filtresinin tıkanıklığı kontrol edilmeli ve gerektiği durumlarda yenilenmelidir. Ek olarak da yakıt deposu mümkün olduğu kadarıyla dolu tutulmalıdır. Böylelikle yakıt hattında donma riski azaltılmış olur. Konuyla ilgili olarak benzinli araç modelleri soğuk havalarda daha hızlı çalışır ancak yakıt filtresinin tıkanıklığı kontrol edilmelidir. Soğuk hava motorun daha fazla yakıt tüketimine sebep olabilir. Bu nedenle de kış aylarından önce benzinli araç modellerinin yakıt sistemine düzenli bakım yapılması önerilir. Bununla birlikte dizel araç modellerinde yakıtın donma ihtimali daha yüksektir. Düşük sıcaklıkta çalışan özel kışlık dizel yakıt tercih edilmelidir.