Anasayfa » Araba101 » C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

40 3 dakika okuma

Herhangi bir aracı kullanmak için gereken ilk şart bir sürücü belgesine sahip olmaktır. Bu nedenle kullanılacak araç türüne göre farklı sürücü belgelerini anlamak oldukça önemlidir. Yaygın olarak sahip olunan sürücü belgelerden biri de C sınıfı ehliyet türüdür. Peki, C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? Bu sürücü belgesiyle hangi araçları yasal olarak kullanabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız, bu yazımız size gerekli tüm bilgileri sağlayacaktır.

C Sınıfı Ehliyet Nedir?

C sınıfı ehliyet, özellikle ticari amaçla kullanılan ağır vasıtalar gibi daha büyük araçları kullanmak isteyenlere verilen sürücü belgesidir. Bu belge; kamyon, tır, çekici gibi daha fazla beceri ve sorumluluk gerektiren büyük araçları kullanabilmek için gereklidir. Bu noktada, C sınıfı ehliyet kaç yıl geçerli sorusu sürücülerin aklına takılmaktadır. C sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi ise 5 yıldır.

C Sınıfı Ehliyet

C Sınıfı Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

C sınıfı ehliyetin diğer ehliyet gruplarına göre daha yüksek bir yaş şartı bulunmaktadır. CE ve C sınıfı ehliyet yaşı 21’dir. Bu, sürücülerin ağır araçları kullanmak için gerekli olgunluğa ve sorumluluğa sahip olmasını sağlar. C1 ve C1E sürücü belgesini almak için ise 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

C Sınıfı Ehliyetin Kullanabildiği Araçlar

C sınıfı ehliyet, sürücülerin farklı araç kullanma yeteneklerine ve gereksinimlerine göre çeşitlenmektedir. Sürücülerin taşıdıkları yükün ağırlığından, aracın kullanım amacına göre değişkenlik gösteren C grubu ehliyet; C, CE, C1 ve C1E sınıfı olarak kendi içerisinde çeşitlenmektedir. C sınıfı ehliyet ne kullanılır? Gelin, birlikte bakalım.

C Sınıfı Ehliyet

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre herhangi bir ağırlık sınırlaması bulunmayan C sınıfı ehliyet, çekici ve kamyon kullanmak isteyen sürücülerin tercih ettiği sürücü belgesidir. C sınıfı ehliyet için 21 yaşını doldurmuş olmak ve B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.

CE Sınıfı Ehliyet

CE ehliyet, en geniş kapsamı sunan ehliyet grubudur. Kamyon ve çekicileri kullanmak için gereken CE ehliyet, azami yüklü ağırlığı 750 kg’ı geçen römorkların bağlanabildiği araçları kullanmaya yetki verir. CE sınıfı ehliyet için 21 yaşını doldurmuş olmak, hem B hem de C sınıfı ehliyetlere sahip olmak gerekir.

C1 Sınıfı Ehliyet

C1 ehliyet, azami yüklü ağırlığı 3500 kg’dan 7500 kg’a kadar olan kamyon ve çekicileri kullanmak isteyen sürücülerin tercih ettiği sürücü belgesidir. C1 ehliyet için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

C Sınıfı Ehliyet

C1E Sınıfı Ehliyet

C1E ehliyet ise C1 ehliyete sahip sürücülerin aracın arkasına römork veya yarı römork takılan birleşik araçları kullanmasını sağlayan ehliyet türüdür. Eğer C1 ehliyete sahip bir sürücü aracına 750 kg’dan fazla yük bağlamak isterse C1E ehliyete sahip olması gerekir. C1E ehliyet için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

Göz kamaştıran modeller ve fırsatlar Carvak’ta! Tertemiz bir başlangıç için beyaz aracınızı seçin, hem kolay temizlenme hem daha düşük ısı emilimi özellikleriyle uzun vadede kazanma fırsatını yakalayın.

C Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

1 Ocak 2016 itibariyle yürürlüğe giren yeni ehliyet düzenlemeleri ile birlikte birçok sürücü belgesi artık sınıflara ayrılmaktadır. Bu yeni düzenlemeler sürücü belgelerinin kapsamını ve şartlarını daha çeşitli hale getirmiştir. C sınıfı ehliyet alma şartları şu şekildedir:

  • En az B sınıfı bir ehliyete sahip olmak
  • En az ilkokul mezunu olmak
  • 21 yaşını doldurmuş olmak

C sınıfı ehliyete başvurmak isteyenler daha önce B sınıfı ehliyet sahibi oldukları için teorik ders ve sınavlardan muaf tutulurlar. Adayların yalnızca direksiyon eğitimi alıp direksiyon sınavını geçmeleri yeterlidir. C sınıfı ehliyet için gerekli evraklar ise şunlardır:

  • Kimlik fotokopisi
  • 4 adet biyometrik fotoğraf
  • B sınıfı ehliyet fotokopisi
  • Adli sicil kaydı
  • Sağlık raporu
  • Eğitim durumunu gösteren belge veya diploma
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.