Anasayfa » Araba101 » SUV Nedir ve Artıları Eksileri Nelerdir?

SUV Nedir ve Artıları Eksileri Nelerdir?

1,5B 4 dakika okuma

Son yıllarda giderek popüler hale gelen SUV’lar, geniş motor ve boyut seçenekleri ile her geçen gün daha geniş bir kitleye hitap ediyor ve hepimizi kendilerine çekmeyi başarıyor. Ancak, tabii ki sürüş ve konfor ihtiyaçlarımıza uygun gövde tipini seçmek, hepimiz için oldukça zorlu bir süreç. Bu nedenle, Carvak olarak sizlere bir SUV aracı tam olarak neyin sınıflandırdığının ve avantaj-dezavantajlarının kapsamlı bir incelemesini sunmak istedik. Tam olarak SUV nedir? Sağlam şasi mi, gösterişli boyuttaki araçlar mı, geniş iç mekan mı yoksa her türlü araziye uygun özellikler mi? Bu yazıda, SUV’ların tanımlayıcı özelliklerini, esasında ne olmadıklarını, ne gibi avantaj ve dezavantajlara sahip olduklarını masaya yatıracağız. Hazırsanız, başlayalım!

suv gövde tipi

SUV Nedir?

Açılımı “sport utility car” olan SUV, Türkçeye “sportif kullanıma uygun araç” olarak çevriliyor. Ancak, SUV gövde tipini anlamak için tabii ki bu tanım yeterli değil; çünkü SUV gövde tipi aslında arazi için üretilen ve pick-up şasisi kullanılan araçlarla binek otomobillerin asfalt sürüş özelliklerinin birleşiminden doğan hibrit bir gövde tipi. Günümüzde SUV kelimesinin oldukça geniş bir ürün yelpazesini ve kullanım özelliğini kapsıyor oluşunun nedeni de bu hibrit yapısı. Zaten SUV gövde tipine sahip araçların 1975 yılında Jeep Cherokee ile başlayan tarihine bakıldığında da çok hızlı bir evrim süreci geçirdiklerini görebiliriz. Bu nedenle, “SUV nedir?” sorusunun cevabını tam olarak anlayabilmek için “SUV ne değildir?” sorusunu da göz sormak gerekebilir.

SUV Ne Değildir?

  • SUV, 4×4 değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi SUV bir gövde tipi iken 4×4 bir çekiş sistemidir. SUV gövde tipine sahip araçlarda 4×4 çekiş sistemi sıklıkla karşımıza çıktığı için sürücüler, SUV ve 4×4 kavramlarını karıştırabilseler de birçok farklı çekiş sistemine sahip SUV araçlar da bulunmaktadır.
  • SUV, off-road aracı değildir. Esasında bu karmaşının sebebi off-road yani arazi kullanımı için tercih edilen modeller ve askeri araçlar arasında birçok SUV modelin yer almasıdır. Ancak, bir aracın off-road’a uygun olup olmaması, çekişi, torku, adaptif arazi sistemleri ve ağırlığı gibi birçok özelliğe bakılarak karar verilir ve bu özellikleri karşılayamayan, daha çok şehir içi kullanım ya da otoban sürüşüne uygun olan birçok SUV araç da bulunmaktadır.
suv off road
  • SUV, Jeep değildir. Özellikle ülkemizde SUV ve Jeep kavramları oldukça karıştırılsa da esasında Jeep Amerikan bir otomotiv şirketinin ismidir. Ancak, hem Jeep firması tarihteki ilk SUV modellerden birini ürettiği hem de ürün gamında genelde SUV araçlar bulunduğu için böyle bir karmaşa ortaya çıkmaktadır.
  • SUV, crossover değildir. Crossover araçlar da sıklıkla kompakt SUV’lar ile aynı anlamda kullanılsa da bu da yaygın yanlışlardan biri. İki gövde tipini ayıran en belirgin özellik ise SUV’ların kendi şasi tipleri varken crossover araçların şasilerinin aslında binek otomobil şasileri üzerine inşa ediliyor oluşu.

Hem “SUV nedir?” hem de “SUV ne değildir?” sorularını yanıtladığımıza göre sıra geldi SUV’ların neden çok tercih edildiğine ve giderek yaygınlaştığına. Öncelikle söylemek isteriz ki bir SUV modele sahip olmak özellikle geniş aileler ya da seyahat severler için birçok avantaja sahip. Ancak, tabii ki SUV modellerin de dezavantajları yok değil; hele ki sürüş stili ve yaşam tarzı konusunda sınırlarınız belliyse.

SUV Araçların Avantajları

  • Araç yüksekliği, birçok SUV modelde sedan, hatchback gibi araçlara kıyasla oldukça fazladır. Bu durum da hem engebeli, bozuk yollarda ciddi bir avantaja dönüşür hem de sürücüye geniş açılı sürüş deneyimi ve hakimiyet sağlar.
  • Geniş bagaj hacmi, SUV sevdalılarının en sevdiği özelliklerden biridir; çünkü birçok SUV model kendi segmentlerinin dahi üzerinde olan cömert bagaj hacimleri ile bilinir. Ancak, özellikle geniş aileler ve kamp sevdalıları için vazgeçilmez bir özellik olan geniş bagaj hacmi her SUV modeli için geçerli değildir.
  • Geniş iç hacim de SUV modellerde öne çıkan bir diğer avantajdır ve özellikle uzun yolculuklarda geniş baş ve diz mesafesinin konforunu sürmek bu modellerle mümkündür. Tabii ki bu durum da her SUV model için geçerli değil; hatta eğer önceliğiniz sadece arka koltukta konforlu uzun seyahatler yapmak ise SUV modeller yerine sedanlara göz atmanız daha doğru olabilir.
suv araç artıları
  • Arazi kabiliyeti SUV’larla bağdaştırılan özelliklerden biridir; SUV modellerin yerden yükseklikleri ve askeri kökenleri düşünüldüğünde bu avantaj daha kolay anlaşılabilir. Ancak, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bir modelin off-road’a uygun olup olmaması yalnızca gövde tipine değil motor ve sürüş destek teknolojilerine de bağlıdır.
  • Elektrikli araç seçenekleri de son dönemlerde SUV avantajlarına ekleyebileceğimiz bir madde haline geldi. Bu durumun ardında ise tabii ki otomotiv üreticilerinin birbiri ardına piyasaya sürdüğü elektrikli otomobiller arasında SUV modellerin ağırlıkta oluşu var. Yani eğer elektrikli otomobil sahibi olmak istiyorsanız, SUV gövde tipinde daha fazla seçeneğe sahip olabilirsiniz.
  • 2. el değerleri de SUV’lara olan talebin artmasıyla paralel olarak öne çıkan bir diğer avantajdır. Güçlü ve prestijli SUV modeller, yaşlansa da değerlerini korumayı ve kolayca alınıp satılmayı başarır.
  • Gösteriş ve prestij şüphesiz ki SUV modellerin en büyük avantajlarından biri. Kabul etsek de etmesek de hepimizi SUV modellere çeken ve dönüp bir daha bakmamıza neden olan iddialı ve prestijli tasarımlara sahipler ve gün geçtikçe her marka kendi SUV DNA’sını da ortaya koyarak hayran kitlesini genişletiyor.
suv araç eksileri

SUV Dezavantajları

  • Şehir içi kullanım ve park zorluğu, SUV sahiplerinin yüzleşmek zorunda olduğu ilk ve belki de en önemli dezavantaj. Eğer bir SUV sahibiyseniz, trafikten çevik hareketlerle sıyrılmak, dar şehir yollarında rahatça gezinmek ve hatta sokağınızda aracınızı park edecek bir alan bulmak dahi zor olabilir.
  • Yakıt tüketimi de SUV’ların dezavantajı olarak görülür; ancak, bu durumun arkasında geleneksel SUV modellerin genelde güçlü motorlara ve ağır gövdelere sahip olması yatıyor. Günümüzde ise bu dezavantaj her SUV için geçerli değil; çünkü kullanım amacı ve hedef kitlesine bağlı olarak yakıt cimrisi SUV’lar ve tamamen elektrikli modeller de giderek artıyor. Hatta Jeep gibi genelde çok güçlü motorları ile öne çıkan markalar dahi 1.0 motorlar sunmaya başladılar.
  • Artan vergiler de sürücülerin SUV’lara mesafeli durma sebeplerinin başında gelse de bu durum da yine değişmekte. Daha küçük silindir hacimlerine sahip ya da tamamen elektrikli SUV modeller arttıkça vergi konusu da giderek daha az sorun teşkil ediyor.

SUV’ların dezavantajları korktuğunuz kadar yokmuş, değil mi? Ünlü markaların ürün yelpazelerine eklenen SUV modeller arttıkça hem motor ve boyut seçenekleri artıyor hem de SUV modellerin eksileri de giderek azalıyor; tabii ki bu durum, hangi marka modeli tercih ettiğiniz göre değişir. Yine de belirtmek isteriz ki konfor, alan ve performans söz konusu olduğunda SUV gövde tipleri günümüz otomotiv dünyasının en iddialılarından!

Bu blog yazımızda “SUV nedir?” sorusunu yanıtlayarak sizlere SUV gövde tipinin aslında ne olduğuna dair kapsamlı bir anlayış sunmaya çalıştık. Off-road maceralarının ve zorlu savaş koşullarının üstesinden gelmek için yola çıkmalarından çok yönlü ve geniş aile araçları olarak evrimine kadar SUV modeller, otomotiv endüstrisinin ayrılmaz bir parçası haline geldi ve her geçen gün popülerlikleri de artıyor. Eğer siz de SUV modellerle aranızdaki çekime “Dur.” diyemiyorsanız, avantaj ve dezavantajlarını göz önüne alarak her birini marka model bazında yeniden değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.