Anasayfa » Araba101 » Araç Lastik Ölçüleri Nasıl Okunur?

Araç Lastik Ölçüleri Nasıl Okunur?

99 5 dakika okuma

Lastikler otomobil kullanımı açısından oldukça önemli bir parçadır. Doğru lastik seçimi, sürüş konforu, güvenliği ve yakıt tüketimi gibi faktörleri etkileyebilir. Bu nedenle, lastik satın alırken doğru lastik ölçüleri ve özelliklerini seçmek önemlidir. Lastik boyutları, genellikle lastiğin yanak kısmında yazan sayılarla belirtilir. Bu sayılar, lastiğin genişliği, yanak yüksekliği oranı, jant çapı, yük endeksi, hız sınıfı, tarih kodu ve DOT sembolü gibi bilgileri içerir. Peki lastik üzerindeki sayı ve harflerin anlamları nelerdir?

lastik rakamları

Lastik Üzerindeki Sayı ve Harfler

Lastiğin üzerindeki sayı ve harfler hem lastik ölçülerini hem de lastiğin hangi şartlarda kullanıma uygun olduğunu belirtir. Aracın performansını korumak, güvenli bir sürüşü garantilemek ve yanlış lastik ölçüleri nedeniyle yakıt tüketiminde artış, yol tutuşunda azalma gibi sorunlarla karşılaşmamak için her birine tek tek dikkat etmeniz gerekebilir. İşte, lastik üzerindeki sayı ve harflerin anlamları:

  • Lastik Genişliği: Lastiğin en geniş noktasının mm (milimetre) cinsinden ölçüsüdür.

Örneğin, 195/55 R16 lastik, 195 mm genişliğinde olacaktır.

  • Yanak Yüksekliği Oranı: Lastiğin yanak yüksekliğinin, lastik genişliğine oranıdır.

Örneğin, 195/55 R16 lastikte, yanak yüksekliği oranı %55’dir. Bu, lastiğin yüksekliğinin genişliğinin yarısından biraz fazla olduğu anlamına gelir. 195/55 bir lastiğin yanak çapı yaklaşık olarak 107 mm’ dir

  • Jant Çapı: Lastiklerin jantın çapıyla eşleşmesini sağlamak için kullanılan numaradır.

Örneğin, 195/55 R16 lastik, 16 inç jant ile kullanılmalıdır.16 inç bir jantın çapı yaklaşık olarak 406,4 mm’ dir. (1 inç = 25,4 mm)

  • Yük (Taşıma) Endeksi: Lastiğin taşıyabileceği maksimum yük kapasitesini gösterir. Yük endeksi numarası arttıkça, lastik kapasitesi de artar.

Örneğin, 87 yük endeksine sahip bir lastik, 545 kg’a kadar yük taşıyabilir.

  • Hız Sınıfı: Lastiğin maksimum hız kapasitesini gösterir. Hız sınıfı harfleri genellikle, Q ‘dan (160 km/s) Y ‘ye (300 km/s) kadar değişmektedir. 
lastik üstündeki harfler
  • Tarih Kodu: Lastiğin üretim tarihini gösteren dört haneli bir koddur. İlk iki rakam, lastiğin hangi hafta üretildiğini gösterirken, son iki rakam ise yılın son iki rakamını gösterir.

Örneğin, 3615 kodu, 36. haftada (Eylül ayı) 2015 yılında üretilmiş bir lastiği gösterir.

  • DOT sembolü: Tek başına lastiğin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yollarda yasal olarak kullanılmak üzere onaylandığını gösterir. 

Doğru lastik seçimi için araca uygun olan lastik ölçülerinin bilinmesi ve lastik üzerindeki harf ve sayılara dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Otomobil sahipleri lastik seçiminde sürüş koşullarını, araç ağırlığını ve hava koşullarını dikkate almalıdır. Ayrıca, lastiklerin düzenli olarak kontrol edilmesi, sürüş güvenliği açısından önemlidir. Dilerseniz “Kış Lastiği Seçiminde Dikkat Edilecekler” yazımızı da okuyabilir ve her mevsimde güvenli bir şekilde seyahat etmenizi sağlayacak bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Lastik Ölçüleri Orjinalden Farklı Olursa Ne Olur?

Aracın lastik ölçüleri araç üreticisinin uygun gördüğü özelliklerde olmalıdır. Uygun özelliklerde olmayan lastiklerin kullanılması, fren mesafesinin uzaması, yol tutuşunun azalması ve yakıt tüketiminin artması gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Aracın doğru lastik yük endeksini bulmak için ruhsattaki “AZAMİ YÜKLÜ AĞIRLIĞI” kısmında yazan ağırlığı aracınızın lastik sayısına bölerek bulabilirsiniz.

Lastik Ölçüleri Muayenede Sorun Olur mu?

TÜVTÜRK muayenesinde aracın üzerindeki lastiklerin yük endeksi ve hız endeksi araca uygun görülen değerlerden düşük olması durumunda araçlar ağır kusurlu olarak kabul edilmektedir. Araca takılan lastiğin taşıma kapasitesi bu rakamın üzerinde olmalıdır. Buna ek olarak aynı aks üzerinde farklı iki ebatta lastik bulunması, araç üzerindeki jant /lastik ölçülerinin uyumsuz olması, araç üzerindeki lastiklerin dönüş ve engebeli yollarda aracın gövdesine çamurluklarına veya diğer parçalarına sürtecek şekilde olması yani sürüş güvenliğini olumsuz etkileyecek şekilde takılmış olması yine ağır kusur olarak değerlendirilmektedir.

Lastik Üzerindeki Harfler Neyi İfade Eder?

Lastiğin maksimum hız kapasitesini gösterir. Hız sınıfı harfleri genellikle, Q ‘dan (160 km/s) Y ‘ye (300 km/s) kadar değişmektedir. 

Lastik Üzerindeki Tarih Nasıl Okunur?

İlk iki rakam, lastiğin hangi hafta üretildiğini gösterirken, son iki rakam ise yılın son iki rakamını gösterir. Örneğin, 3615 kodu, 36. haftada (Eylül ayı) 2015 yılında üretilmiş bir lastiği gösterir.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.