Anasayfa » Araba101 » Araçlarda Termostat Değişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Araçlarda Termostat Değişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

142 4 dakika okuma

Arabalarda termostat, oto soğutma sisteminin en önemli parçalarından biridir. Aracınız aşırı ısınıyorsa veya gerektiği gibi ısınmıyorsa termostat değişimi işlemini yaptırmanız gerekebilir. Motordaki soğutma sıvısının sıcaklığını düzenleyen termostat, motoru en kısa sürede optimum sıcaklığa ulaştırdıktan sonra motoru optimum sıcaklıkta da tutmalıdır. Bu parçalarda yaşanabilecek herhangi bir arıza ise söz konusu işlevlerin yerine getirilememesi ve aracın aşırı ısınma gibi problemler ile karşı karşıya kalması demektir. İçeriğimizde arabada termostat nedir, termostat değişimi nasıl yapılır, arıza belirtileri nelerdir gibi tüm merak ettiklerinize yanıt alabilirsiniz. Her tür oto tamir işlemi için Carvak Servis’in güvenilir ve uzman hizmet anlayışından yararlanabileceğinizi unutmayın!

Araçlarda Termostat Nedir?

Bir arabanın termostatı, oto soğutma sisteminin en temel bileşenleri arasındadır. Termostatların iki önemli fonksiyonu vardır. Biri motoru mümkün olan en kısa sürede optimum sıcaklığa ulaştırmak, diğeri motoru bu optimum sıcaklıkta tutmaktır. Dolayısıyla ilk amacı sıcaklık kontrolünü sağlamaktır. Ardından motorun verimli bir şekilde çalışabileceği bir sıcaklıkla kalmasına yardımcı olur. Termostat, motor suyu sıcaklığını sabit tutar ve motorun içerisinde devridaim yapılmasını sağlar. Bu parçalar, motor ile radyatör arasında yer alır. Ortalarında yer alan cıva, ısı arttıkça otomatik olarak genleşmeye başlar ve ucundaki kapakçığı iter. Bu sayede suyun geçişi sağlanır. Termostatlar çok çeşitlidir ve araç markalarına, modellerine göre değişkenlik gösterir. Ayrıca araçlara göre termostatın aktif hale geleceği ısı derecesi de değişir. Bazı araçlarda suyun ısısı 89 dereceyken, bazılarında ise 75 derecedeyken termostat açılır.

Termostat Bozuk Olursa Ne Olur?

Araçlarda termostat arızası yaşanıyorsa soğutma suyu motor bloğunu doğru zamanlarda dolaşamaz. Bu nedenle soğutma suyu, erken bir zamanda dolanmaya başlayabilir. Bu da motorun ısınmasını engelleyebilir. Ayrıca motor aşırı ısınıp hararet de yapabilir. Tüm bunlar, oto soğutma sisteminin doğru çalışmasını engeller. Bunun yanı sıra motora ciddi zararlar da verebilir. O nedenle araç termostat değişimi işlemini vakit kaybetmeden yaptırmak gerekir.

Araç Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araç termostat arıza belirtileri sayesinde oto soğutma sisteminde bir sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bunun birkaç yöntemi vardır. Öncelikle aracınızın periyodik bakımlarını yaptırmayı unutmayın. Bu işlemlerde varsa termostat arızaları da tespit edilip gerekli değişimler yapılabilir. Bununla beraber sürücülerin takip edebileceği termostat arıza belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Motorun geç ısınması en önemli belirtilerden biridir. Bu durum, aracınızın bir termostat arızası yaşadığını gösteriyor olabilir.
  • Motorun geç ısınması, yakıt tüketimini de artıracaktır. Bu nedenle aracınız normalden çok yakıyorsa bu da bir termostat arıza belirtisi olabilir.
  • Hararet göstergesi devamlı olarak düşük ise muhtemelen termostat arızalı demektir.
  • Araç kaloriferi görevini yerine getirmiyorsa sebebi termostat arızası olabilir.
  • Özellikle yüksek devirlerde kaputtan buhar çıkması, antifriz kokusu gelmesi de yine yaygın termostat arızası belirtileridir.
Termostat

Bu arızalar, termostatın başına gelebilecek 4 farklı duruma göre ortaya çıkabilir. Buna göre araç termostatlarının yaşayabileceği 4 farklı problem vardır: Termostat devamlı açık kalabilir, kapalı konumda kalabilir ya da olması gerekenden çok daha geç açılabilir ve termostat gövdesi hasar görebilir. Bunlara göre termostatta yaşanacak arızalar farklılaşabilir.

Termostat Hararet Yaptırır mı?

Evet, termostat çalışmadığında ya da yanlış çalıştığında hararet meydana gelebilir. Bu durumu, motor ısınırken radyatörün soğuk kalmasından anlayabilirsiniz; çünkü radyatör soğuk ise termostat çalışmamış demektir.

Termostat Değişimi Nasıl Yapılır?

Araba termostat değişimi, uzmanlar ya da tecrübeli kimseler tarafından kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Kısa süreli bir işlem olmasına karşın bu konudaki deneyimsiz kişilerin ekstra dikkat etmesinde veya bir uzman yardımı almasında yarar var. Araç termostat tamiri, yani değişiminin genel adımları şu şekildedir:

  • Öncelikle araç düz bir zemine park edilir.
  • Motorun soğuk olduğundan emin olun. Bunun için gerekirse birkaç saat bekleyin.
  • Termostat kapağının vidaları sökülür.
  • Vidaları sökülen termostat kapağının suyunu boşaltmasına izin verilir.
  • Kapağın içindeki artıklar temizlenir.
  • Termostat çıkarılır ve yerine yeni termostat takılır.

Araç termostatı nasıl takılır veya çıkarılır bakıldığında genel uygulama bu şekildedir. Bununla beraber, termostatın yeri ve şekli, araç marka ve modellerine göre değişebilir. Bu nedenle üretici firma ile iletişime geçmekte ya da araç kullanım kılavuzuna bakmakta yarar var.

Araç Termostat Değişimini Kim Yapar?

Termostat arızasına genellikle mekanik ustaları veya özel servisler bakar. Yeterli ekipmanlara sahip bir oto tamircisi de bu değişim işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Özellikle bazı model araçlarda ilgili bölümün sökülüp takılması uzmanlık gerektirir. Bu nedenle araç marka ve modeline göre termostat değişimi, deneyimsiz kişiler için zorlayıcı olabilir.

Araç Termostat Ömrü Ne Kadardır?

Termostat

Araçlarda termostat ömrü hakkında yaygın pek çok bilgi vardır. Öncelikle bu konuda kesin bir zaman vermek söz konusu değildir. Bununla beraber yaygın bir görüşe göre ortalama termostat ömrü 5 yıldır. Bu süre, araç modeline ya da kullanıma bağlı olarak değişebilir. Ek olarak km hesabı üzerinden termostat ömrünü bulma yöntemi de yaygındır. Esasında motor termostatının ömrünü belirleyen pek çok faktör olduğundan kesin bir km hesabı yapmak yanlıştır. Bununla beraber pek çok kullanıcı (sürücü) yorumuna göre 150 bin km sonrası araçlarda termostat ayarı şaşabilmektedir. Termostat arızasından şüpheleniyorsanız güvenilir profesyonellerden yardım alabilirsiniz. Bunun için dilerseniz Carvak Servis sayfamızı ziyaret edebilir, mekanik onarım, bakım, oto kuaför gibi pek çok hizmetimizi de keşfedebilirsiniz.

Termostat Ne zaman Devreye Girer?

Otomobillerdeki termostatlar, motor ilk çalıştığında kapalıdır. Böylelikle soğutma suyunun devirdaim etmesini engeller. Devirdaim etmesi engellenen soğutma suyu ile motor daha çabuk ideal sıcaklığa ulaşır. Motorun içerisinde bulunan su ısındığında ise termostat parçası devreye girer. Böylelikle su motorun dışına, yani radyatöre gider.

Yenilenmiş Araba Nedir? Avantajları Nelerdir? başlıklı blog yazımıza da göz atabilirsiniz.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.