Anasayfa » Araba101 » Araçlarda Marşpiyel Düzeltme Nedir, Nasıl Yapılır?

Araçlarda Marşpiyel Düzeltme Nedir, Nasıl Yapılır?

110 4 dakika okuma

Marşpiyel, sürüş güvenliği için son derece önemli bir parçadır. Arabaların iskeletini bir arada tutan bu parça, gövde yapısının ayrılmaz bir bileşenidir. Bu derece önemli bir parça olduğu için marşpiyel düzeltme işlemi de ihmale gelmez ve dikkat gerektirir. Kapıların hemen altında konumlanan marşpiyel, kaporta/boya testi yapılan her araçta oto ekspertize de girmektedir. Tüm bunlar dolayısıyla gerektiğinde marşpiyel değişimi ya da düzeltilmesi oldukça önemlidir. İçeriğimizde marşpiyel düzeltme nedir, marşpiyelin önemi nedir gibi tüm merak ettiklerinize yanıt alabilirsiniz. Mekanik onarımdan periyodik bakıma, oto kuaförden boyasız göçük düzeltmeye kadar aracınızı Carvak Servis’in uzman ellerine bırakabilirsiniz!

Marşpiyel Nedir, Ne İşe Yarar?

Marşpiyel

Kısaca marşpiyele bakmak gerekirse; bu parçalar aracın iskeletini bir arada tutar. Araçlarda sağ ve solda olmak üzere 2 adet marşpiyel bulunur. Bu parçalar, aracın her iki tarafının da tavan ile bağlanmasını sağlar. Bununla beraber marşpiyellerin tek görevi araç iskeletini bir arada tutmak ile ilgili değildir. Bunun yanı sıra bir kaza esnasında yolcu güvenliğini sağlamak amacıyla araç parçalarının hasar almamasına yardım eder. Marşpiyel nerede diye bakıldığında ise aracın kapı altından başlar, teker yuvalarına ve direk gibi tavanına kadar ulaşır. Birçok araç modelinde marşpiyeli doğrudan görmek zordur. Bunun nedeni, marşpiyelin üzerinde metal ya da plastik kaplamalar kullanılmasıdır. Ek olarak marşpiyelin araç kapılarının altında kalan bölümü ise daha kolay tespit edilir.

Marşpiyel Neden Hasar Alır?

Marşpiyelin birçok hasar alma nedeni olabilir. Kaza durumları akla ilk gelen sebeplerden biridir. Bununla beraber sürüş esnasındaki kimi durumlar da marşpiyelin hasar almasına sebep olabilir. Buna göre marşpiyel hasar sebeplerinin bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Bozuk veya kasisli yollarda araç kullanmak
  • Kaldırım gibi alçak alanlara sürtmek ya da çarpmak
  • Aracın periyodik bir şekilde buz çözücü tuzlara maruz kalması
  • Yüksek nem
  • Özellikle yüksek otomobillerde marşpiyele sabitlenen ve sonradan eklenen yan basamaklar
  • Marşpiyel için uzatıcı parçalar kullanmak
  • Araç kazası

Marşpiyel Neden Değişir?

Araç marşpiyel düzeltme işlemleri, genel olarak bu parçanın hasarından kaynaklı olarak yapılır. Herhangi bir deformasyon veya hasar durumundan marşpiyel de etkilenirse o zaman değişmesi & düzeltilmesi gerekir. Bu sayede marşpiyelin araca sağladığı güvenlik ve performans standartları tekrar sağlanmış olur. Örneğin, bir çarpışma anında oluşabilecek kuvvetleri marşpiyel emerek dağıtır. Bu nedenle sürüş ve yolcu güvenliği açısından bir hasar durumunda düzeltilmesi gerekir.

Marşpiyel Düzeltme İşlemi Nasıl Yapılır?

Marşpiyel çürük tamiri gibi birden fazla işlem ve uygulama vardır. Söz konusu hasara göre uygulanacak işlemler de değişkenlik gösterir. Örneğin, yaygın olarak görülen sorunlardan biri marşpiyel paslanmasıdır. Eğer aracın marşpiyelinde paslanma varsa tamirat ve onarım işlemi pasın büyüklüğüne göre değişecektir. Paslanma, marşpiyelin iç tarafında ise paslama önleyici ürünler ile bakım yapılabilir. Fakat paslanma, araca yandan bakıldığında görülecek kadar büyük ise pasla bölümün kesilmesi ve yerine yenisi eklenmelidir. Daha büyük bir paslanma varsa ve genele yayılmışsa bu durumda tüm marşpiyelin değiştirilmesi gerekebilir. Komple marşpiyel değişimi araç değerini düşürebilse de sürüş güvenliği açısından gereklidir.

Bunun dışında marşpiyel eziği düzeltme gibi farklı işlemler de vardır. Göçük, ezik, eğilme gibi durumlarda genellikle parçanın fiziki formunu düzeltmek yeterlidir. Örneğin, bir hasar nedeniyle marşpiyelde içeri doğru bir çökme yaşanmış ise punto kaynak makineleri ile işlem gerçekleştirilebilir. Ciddi hasar ve kaza sonrası marşpiyelde bir yırtık ya da zayıflama varsa o zaman da parça tamamen değiştirilmelidir. Bir de boyasız marşpiyel düzeltme uygulaması vardır. Özellikle boyanın zarar görmediği, yaklaşık 5 cm’ye kadar olan göçüklerde herhangi bir boyama işlemi olmaksızın onarım & tamirat yapılabilir.

Marşpiyel Değişimi Nasıl Yapılır?

Eğer ciddi bir hasar nedeniyle marşpiyelde bir yırtık ya da zayıflama varsa parçanın tamamen değiştirilmesi gerektiğini belirtmiştik. Peki bu işlem nasıl yapılır? Aşağıdaki adımlardan inceleyebilirsiniz:

  • Kolaylık sağlaması amacıyla aracın kapıları sökülür.
  • Hasarlı marşpiyel elektrikli testere veya uygun bir kesme aracı kullanılarak çıkarılır.
  • Yeni marşpiyel, kaynak yapılarak araca kesin olarak monte edilir. Ayrıca vidalar ile sabitlemek de mümkündür.
  • Yeni marşpiyelin aracın orijinal şekline uygun olması gerekir.
  • Boya yapılacaksa aracın rengine uygun bir boya seçilmelidir.

Marşpiyel değişimi ve boyama işlemlerinin, profesyonel bir otomotiv tamircisi veya kaporta ustası tarafından yapılması tavsiye edilir. Dilerseniz, pek çok onarım ve bakım hizmetini güvenilir Carvak Servis uzmanlarından alabilirsiniz!

Marşpiyel Hasarı Önemli mi?

Marşpiyel

Evet, marşpiyel hasarı oldukça önemli bir konudur. Yukarıda da konusu geçtiği üzere marşpiyel, araç güvenliği ve performansını önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Bunun dışında genele yayılan bir hasar söz konusu ise aracın dış görünümü ve estetiği de bozulur. Tüm bunlar gereği marşpiyel düzeltme önemli mi bakıldığında işlemin oldukça önemli ve gerekliği olduğunu söylemek mümkündür. Örneğin, yolcu güvenliği açısından bahsetmek gerekirse marşpiyel hasarı olan bir araç direğe çarptığında ikiye ayrılabilir. Bu durumlarda çarpılan direğin araç içerisindeki yolculara temas etme riski de yüksektir. Buna karşın marşpiyeli sağlam bir araç bir direğe çarparsa darbe araca yayıldığı için büyük olasılıkla araç parçalanmaz. Bu nedenle marşpiyel hasarlarını ihmal etmemek gerekir. Vakit kaybetmeden onarım ve tamirat işlemlerini yaptırmalısınız.

Marşpiyel Ekspertize Girer mi?

Marşpiyel, kaporta/boya testi yapılan her araçta oto ekspertize girmektedir. Boya işlemlerinde marşpiyelin orijinal rengiyle uyumlu bir boya kullanılır ve tamirat yapılan alan boyanır. Bu tür işlemlerin uygulandığı marşpiyeller, doğal olarak kaporta/boya testlerinde de ekspertize girer.

Marşpiyel Plastik Olur mu?

Marşpiyel, farklı pek çok malzemeden üretilebilir. Plastik ve fiberglas malzeme kullanılarak üretilen parçalar oldukça yaygındır. Bunlar esnek yapıları sayesinde daha rahat ve uzun ömürlü bir kullanım vadeder. Bunun dışında yapımında genel olarak dayanıklı sert plastik veya metal malzemenin kullanıldığı marşpiyeller de vardır.

Marşpiyel Arabanın Değerini Düşürür mü?

Evet, düşürebilir. Marşpiyel, çamurluk, kaput, direk, bagaj kapağı gibi parçalardaki çeşitli işlemlerden ötürü araç değer kaybı yaşanabilir. Bununla beraber marşpiyeller, yolcu güvenliği açısından son derece önemli parçalardır. Bu nedenle herhangi bir hasar yaşanırsa vakit kaybetmeden tamiri yapılmalı ya da gerekiyorsa değiştirilmelidir.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.